Newton – Salmo Salar

I dag var 6. klassen på besøk på Newtonrommet. Temaet var laks og laksens syklus (Salmo Salar). I forkant har elevene øvd på detaljert tegning av en observasjon og beregnet målestokk. I tillegg sett 2 filmer som tok for seg laksens syklus i vill tilstand og ved oppdrett. Elevene møtte opp og fikk til alles glede utdelt labfrakker. Da ble de alle forskere og tiltalte hverandre med doktor + etternavn 🙂
    Elevene studerte lakseyngel i stereoluper og tegnet så detaljert de kunne av det de observerte Det var interessant å se hvordan yngelen så ut i stereolupen og hvordan man brukte lupen for å få fram detaljer.
    Så var det å måle yngelen og tegningen og beregne målestokk. Elevene fikk bruke kalkulator til den operasjonen.
    Etter en pause var det forelesing og film. Her gikk vi gjennom laksens syklus og hvordan laksen via metamorfose utviklet seg fra egg til slakteklar laks. I tillegg fikk vi demonstrert hvordan oppdrettslaksen får det røde fiskekjøttet sitt fra siden maten ikke inneholder den naturlige føden.
    De modigste fikk smake på verdens sterkeste antioksydant.
    Så var det lunsj og ny aktivitet. Robotprogrammering. På bordet ble det demonstrert de ulike oppgavene med ulik poengsum som elevene kunne programere roboten sin for å klare. Prøv og feil-metoden ble brukt flittig
    Det hele ble avsluttet med en finale der elevgruppene konkurrerte i å klare flest mulige oppgaver og poeng.
    Ett veldig morsomt og lærerrikt opplegg som gav elevene et innblikk i lakseoppdrett og de utfordringer yrke gir.